Uzun bir sürecin sonuna mı geldik yoksa daha uzun bir sürenin başlangıcını mı yapıyoruz sizce hangisi? Beklenen gün geldi artık. Zorlu bir süreç olan gebelik sürecinin en somut meyvesi alındı. Bu süreçten sonra bir birey olarak nasıl sıfırdan birey yetiştirilir onun yardımını almak zorunda kalabilirsiniz. Bu durum sizin süreçle ne kadar alakalı olduğunuzla alakalıdır. Ebeveynler olarak sizi taklit ederek gelişim gösterecek olan bebeğinize iyi bir birey olarak örnek olmalısınız. Hem beslenme, uyku, konuşma hem de psikolojik olarak bebeğinize sağlam temeller atmak için öncelikle siz kendinizin farkına varacaksınız. Eğer ki siz hazır, dondurulmuş, gıda boyası içeren kapalı şeyler tüketirseniz çocuğunuzda sizi örnek alarak doğal ve besin değerleri yüksek gıdaları tüketmeyecektir.
Gelişiminin belirli sürecinde özellikle 26-30. ayları arasında fevri hareketlerde bulunabilir. Bu noktada sabırlı olup ona doğrusunun bencilce davranışlardan uzak bir şekilde paylaşmanın tarifsiz mutluluk içeren bir durum olduğunu siz ebeveynler öğreteceksiniz. Süreç ne olursa olsun bebeğinizin dünyaya gelmesiyle beraber geçirdiğiniz zaman içerisinde sizin bir parçanız olduğu hissiyatını hiçbir zaman unutamayacaksınız. Bebeğiniz fiziksel olarak ve zihinsel olarak gelişim gösterdiği evrelerde ona uygun oyunlar bulmalısınız.
Bu süreçte gelişimine destek olmak için en uygun oyunları seçmek siz ebeveynler için oldukça önem teşkil etmektedir. Fiziksel gelişim göstermeye başladığı zaman enerjisine ayak uydurmakta zorlanabilirsiniz. Bununla birlikte tedbiri elden bırakmamak adına peşinden sizi koşturacaktır. Onun için tehlike arz eden şeyleri ulaşamayacağı yerlere koymakta fayda var. Dışarı çıktığınızda da bu durum böyledir. Sevimli ve renkli gözüken parkların tehlikeli yönleri de vardır. Bulunduğunuz çevreden herhangi bir su birikintisi ve elektrik kaçağı olabilir. Bu tarz tehlikelere maruz kalmamak için çok iyi bir gözlemci olmalısınız. Bu süreçlerdeki tek iyi gözlemci siz ebeveynler değilsiniz. Bebeğinizin gelişim gösterdiği süreçlerdeki örnek aldığı kişiler siz değerli anne ve babalarıdır.
Siz ebeveynlerini taklit ederek büyür. Konuşma çabasına girdiği dönemde sizi taklit edeceği için vurgu ve tonlamalara çok dikkat etmelisiniz. Bu öğrenim süresince sizin ağzınızdan çıkan kelimeler onun için öncü niteliği taşır. Bu gelişimi desteklemek adına ona masallar okuyabilirsiniz ve söylediğiniz bir kelimeyi tekrar etmesini isteyebilirsiniz. Kelimeyi doğru şekilde söyleyene kadar deneyin. Sıkılırsa zorlamayın. Her şeyden önce onunda bir birey olduğunu hatırlayın. Çok fazla ısrarcı olmanız onun kendine olan güvenini kırabilir ve işler o noktada daha da zorlaşır. Bu ince çizgiye dikkat edin.
Sosyal gelişimde bu süreçte dikkat edilmesi gereken başlıca hususlardandır. 2 – 3 yaşlarına gelene kadar bebeğiniz arkadaş seçebilir. Cinsiyetçilik yapabilir. Kendi cinsiyetinin farkında olduğu için kendi cinsindeki arkadaşlarını kendine daha yakın hissedebilir. Yapılan gözlemlere göre ise kız çocuklarının biraz daha bu konuda bilinçli olabildiği saptanmıştır. Erkek arkadaşlarıyla daha iyi anlaşabilir. Burada anlattığımız her şey her bebekte olacak diye kaide yoktur. Her bebeğin gelişim evreleri farklılık gösterebilir. Siz ebeveynler ise çocuğunuzu diğer akranları ile kıyaslayarak “ benim bebeğim daha zayıf, daha kısa “ diyerek endişelenmenize gerek yok. Bu sizi yıpratarak bir çığ gibi büyür. Lütfen kendinize bunu yapmayın.