Bebeğinizin 1. ayı tamamlayıp 2. aya girmesiyle birlikte görme yetisinin daha da geliştiğini artık görüş mesafesinin genişlediğini siz de fark edebilirsiniz. Artık sizi gözleriyle takip edecek ve eskisinden daha fazla odaklanacağına şahit olacaksınız. Duyma yetisi ise daha da gelişti ve artık ebeveynlerinin sesini tanıma sürecinde farklı sesler duyduğunda sesin nerden geldiğini aramaya başlayacak. Siz konuşurken sizin ağzınızın hareketlerine odaklandığını göreceksiniz. Bu nedenle ona bolca konuşmalı şarkılar söylemeli hatta kitap okumalısınız. Evet bebeğiniz çok küçük olabilir ama bebeğinizin gelişimi için çok etkili bir yöntemdir. Okuyacağınız kitaplar illa ki bebeğinizin yaş aralığını uyması gerekmiyor. Farklı yaş grubu hikaye kitaplarını okuyabilir hatta seslendirme yaparken farklı sesler çıkartıp onun ilgisini daha çok çekebilirsiniz.
Bebeğinizin 2 aylık doktor kontrolünde doktorun bebeğinizde bakacağı şeylerin başında boyu ve kilosu gelecek. Baş ölçüsünü alacak ve bebeğinizin beyin gelişiminin yolunda gidip gitmediğini öğrenecek. Doktorunuzun ebeveynlere soracağı sorular ise anne sütü ne sıkla içtiği ve sindirim sistemi hakkında sorular olacaktır, bebeğin boşaltımının ne alemde olduğunu öğrenmek için. Günde kaç saat uyuduğunu ve geceleri ne sıklıkla uyandığını öğrenmek isteyecektir. Bu sorular gayet normaldir tüm rutin kontrolde karşılaşacağınız sorulardır.
Peki bebeğiniz uzun uyku çekenlerden mi yoksa kısa uyku düzeni olan bebeklerden mi? Eğer bebeğiniz geceleri aralıksız 6 saat boyunca uyuyorsa ebeveyn gruplarından en şanslı olanı olabilirsiniz. Çünkü bebeklerin çok küçük bir yüzdesi geceleri hiç uyanmadan uyuyabilirler. Geri kalan yüzdelik kısımdaki bebekler ise günün 24 saatinin yaklaşık 10 saatini uyanık geçirirler ve geri kalan saatleri 2 saatlik uykularla araklıklı olarak tamamlarlar. Bebeğiniz sabahın çok erken saatlerinde uyanabilirler ya da geceleri çok sık uyanabilirler bu durum gayet normaldir. Ancak 2 aylık bebeğinizin böyle bir uyku düzeni varsa geri kalan aylarda da uyku düzeni aralıklı olarak seyredeceği anlamına gelir. Ebeveyn olarak hoş geldin uykusuz geceler diyebilirsiniz :)
Bebeğinizin 2. ayında hareketleri artık koordine bir şekilde ve ilk ayına göre daha güçlü. Bu nedenle bebeğinize hareket alanı bırakmanız bu ayda çok önemlidir. Yatarken kollarını ve ayaklarını rahat oynatacak şekilde geniş bir yerde yatıyor olması çok önemlidir. Ayrıca battaniye ile çok üzerini bastırmayın daha hafif şeylerle üzerini örtmeye çalışın. Çünkü bebeğiniz ne kadar rahat ve çok hareket ederse kasları o kadar gelişecek ve güçlenecektir unutmayın.
2. aylık Bebek Gelişiminde Reflü
Yiyecek ve içeceklerin midede asit üreterek yemek borusuna doğru geri hareket etmesine reflü denir. Bebeklerin çoğunda reflü görülür. Bu gayet normal bir durumdur. Gün içerisinde sürekli kusup öğürme yaşıyorsa ciddi reflü başlangıcı olabilir bu nedenle hemen doktorunuza başvurmanız gerekebilir. Bebeklerde ağır şekilde reflü problemi yaşanmasının asıl sebebi mide ile yemek borusu arasında vana görevi yapan sfinkteri kaslarıdır. Bazı bebeklerin bu kasları doğuştan gevşek ve güçsüz doğabilir. Bu durum da bebeğinizin besinleri çok fazla midede tutamamasına ve kusmasına neden olur. Reflü sadece sfinkteri kasının zayıf olması ile görülmez bebeğinizin çok fazla hava yutmasıyla da görülebilir bunu için önlem almanız gerekebilir. Reflü bebeklerde öksürük krizleri, gün içerisinde sürekli öğürme ve kusma, sağlıklı beslenemediği için kilo alamama problemlerine sebep olur.
Reflü tedavisi için siz annelere önerilerimiz ise; bebeğinizi tıka basa beslemek yerine sık sık ve az az beslemeyi tercih etmelisiniz. Emzirdikten hemen sonra yatırmamayı deneyin yatırmak zorunda kaldığınızda ise belinden yukarısını hafif yüksekte kalmasını sağlayarak uyutmalısınız ki yedikleri yukarı doğru çıkmasın. Emzirdikten sonra gaz çıkarttırıp rahatlatmalısınız ki bebeğiniz hemen yediğini çıkarmasın. Çünkü sık sık gaz çıkarması bebeğinizin rahatlamasına ve reflünün etkilerinin azalmasına yardımcı olacaktır. Doktorunuz bebeğinizin mide asidin önlemek amaçlı i ilaç yazabilir, ancak siz doktorunuza sormadan bebeğinize her hangi bir ilaç vermeyi denemeyin kötü sonuçlar doğurabilir. Doktorunuz ilerleyen zamanlarda bebeğinizin reflüsü için endoskopi önerebilir ya da midedeki asit ölçümü için bebeğinize PH ölçüm sondası takılmasını isteyebilir. Yaşadığınız şikayetlerin şiddetine göre bu istekler değişebilir.
Bebeklerde görülen reflünün çoğu bebek 1 yaşına gelene kadar ortadan kayboluyor çünkü bebeğin gelişim süreci tamamlanıyor ve sfinkteri kasları güçleniyor.