Bebeğiniz aydan aya konuşmak için hevesi artıyor. Bu katlanarak artan hevesi doğru yönlendirip artık onun bir şeyler hakkında daha iyi algılayabileceği konuma getirmek konusunda yardımcı olmalısınız. Bebeğinizin sizin hareketlerinizi, söylediklerinizi daha dikkatli takip ederek öğrenmeye çalıştığını fark etmişsinizdir ancak bu her şeye ilgi duymamasından kaynaklı sürekli olmaz. Ona eylemleri tane tane anlaşılır düzeyde söyleyerek anlatmaya çalışın. Bir eylemi anlatmak isterken en başından sonuna tane tane anlatın mutlaka çocuğunuzun hafızasında bir şeyler kalacaktır. Çocuğunuz artık basit 3 kelimelik falan cümleleri telafuz edebilir bunun yanında söylemesi kolay şarkılara eşlik edebilir. Söylenilen kelimeleri tekrarlaması. Bu dönemler ona kitap okuma eşliğinde biraz daha konuşması ve öğrenmesi adına çabanızı devam ettirmelisiniz. Siz ona bir şeyler okuyup yeni kelimeler tanıttıkça o gündelik hayatta duydukları ile bunları pekiştirip daha hızlı bir biçimde öğrenmeye devam edecektir.
Bebeğiniz anlama olarak öncekine göre daha iyi bir iletişim kuruyor. Bu süreçte onun hissettiklerini yönlendirecek olan en net şey sizin seçtiğiniz üslup ve dilinizdir. Ona bazı telkinlerde bulunurken mutlaka ses tonunuza kadar seçip ona ne anlatmak istediğinizi en net şekilde aktarmalısınız. Onun yaptığı hareketin ve davranışın yanlış olduğunu yansıtırken bunu kendi üzerinizden aktarın yani ortalığı dağıtmasının sizi neden olumsuz etkilediğini ona sakince ve kelimeleri seçerek aktarın çocuklar bu dönem çoğu şeye hayır demeyi bir şeyleri reddetmeyi alışkanlık haline getirebilir bunu alışkanlığı kırabilmek adına ona onu suçlayarak değil de neden olumsuz bir hareket olduğunu yansıtmayı deneyin. Duygularını ifade etme konusunda çocuklarınızı özgür bırakın onlar bu özgürlüğü olduğu müddetçe yaşadıkları duyguları daha net kavrayıp öğrenebilecek çünkü. Ve çocuğunuzla iletişimi kurarken beden dilinin ne kadar etkili olduğunu unutmayın. Beden dili sizin ona karşı söylemlerinizi gözlemsel olarak da yardım alarak daha iyi anlamasına yardımcı olacaktır. Genel hatlarıyla sizin onun davranışlarından nasıl etkilendiğinizi çocuğunuz bilemez bunun için ona yukarıda yazdığımız gibi net ve sade biçimde onu suçlamadan güzelce fark ettirmeye çalışın.
Çocuğunun artık daha fazla kelime kullanabiliyor demiştik. Bu onun isteklerini belirtme yolunda isteğini ve anlamsızda olsa bazı cümleler kurmaya çalışacağını gösteriyor. Bazı şarkıları söylemeye çalışıp eşlik etmeye çabalayabilir ona yardım amaçlı daha basit şarkılar eşliğinde ona eşlik edip onu düzeltebilirsiniz.
Çocuğunuzun yeni yaş günü baya bir yaklaştı. Onu sosyal anlamda olumlu etkileyecek güzel bir doğum günü partisi verilebilir. Bu doğum günü partisi aşırı masraflardan kaçınarak aslında onun saf sevgisi altında sevdiklerinizin bir araya gelmek için bir bahane olmasını sağlamalısınız. Çocuğunuz o günü kendini özel hissederek geçirmeli ancak en önemli etken fotoğraflama ve video. Haliyle ileri yaşlarında bu günü hatırlamayacak ancak sizin muhafaza edeceğiniz o güne dair arşiv ile ileride izlediğinde çok mutlu olacağına eminiz. Onun günlük yaşantısını aksatacak yani ayak uydurmakta zorluk çekeceği aktivitelerden uzaklaşın. Palyaço ve benzeri şeylerin henüz erken olduğunu ve bu denli abartıdan sakınmanızı da öneriyoruz.
Çocuğunuz artık hareket anlamında daha fazla fonksiyona sahip. Onun bir yere çarpmadan, düşmeden yürümesi gayet olağandır. Artık dans etmeye de ilgi gösterip kendini müzik ile koordineli hale getirebilir. Onunla dans etmeyi deneyin onun sizden görerek tekrarladığı hareketler onun davranışsal gelişimini iyi yönde etkileyecek. Müziğe ayak uydurma çabası onun anlama ve dinleme yeteneğini de oldukça geliştirecek bir etmendir. Hareket alanı genişledikçe aynı paralellikte çocuğunuz için güvenlik tedbiri de almanız gerekecektir. Bu tarz önlemler almanız onun özgür alanını güvenlik sebebiyle daha az kısıtlamanıza ve sizin de daha rahat olmanıza yarar sağlayacaktır. Çocuğunuza bir takım alışkanlıklar kazandırmak adına bu dönem iyi olabilir. Ona yemekten sonra dişinin fırçalaması telkini ya da oyuncak bebeğine yemek yedirme eylemi ile onun yemek yemek adına bazı davranışlar kazanımını sağlayabilir. Süt dişlerinin çıkmasına tahmini 6-7 var bundan dolayı bir şeyler yerken bebeğinizin güvenliğini sağlamalısınız. Verdiğiniz yiyecekleri mutlaka küçük parçalar halinde vermelisiniz aksi halde nefes borusuna kaçma ihtimali çocuklar için büyük tehlike arz etmektedir. Çocuğunuz hareket alanı çoğalması bazı eşyaları fırlatıp kırmasını da tetikleyebilir. Bu hususta da gerekli önlemleri alarak kendine zarar verebilecek maddeleri kırarak kendini yaralamasını önleyebilirsiniz.