Çocuğunuzu daha iyi anlamak ve zihninden geçenleri çözümlemek istiyorsunuz. Bunun için onu çok iyi gözlemlemek ve sabırlı olmalısınız. Aynı zamanda konuşmayı her koşulda devam ettirmelisiniz. Artık oyunları değişim göstermektedir. Çok seviyeli ve zihinsel oyunlara geçiş sürecine geçilmiştir. Masallar dinlemeye bayılır. Kitapta adı geçen nesneleri sizden duyar ve tekrarlar. Sayfaları çevirmek onun için çok zevkli hale gelir.
Bebeğinizin davranışlarını gözlemleyip anlamaya çalışmak siz ebeveynlerin işini her zaman kolaylaştıracaktır. Bu süreçte asıl konu isteklerini anlayıp bunun üzerinden yorumlarda bulunmanızdır. Mesela o esnada beslenmek istemiyor olabilir. Fakat ağız tadına layık bir şey verdiğinizde bu sefer de elinden bırakmak istemeyecek ve iştahlı bir şekilde bitirecek. Bu tarz bir olay da konuşmayı ihmal etmeyin. Örneğin “ Şuan bunu yemek istemediğini biliyorum ama seveceksin “ demeniz bir şekilde onu anladığınzı hissettirecek ve orta yolu bulmuş olacaksınız. Her koşulda bunu yapın, asla çekinmeyin. Bu siz ebeveynler için büyük bir artıdır.
Düzeli olarak birlikte okumalar yapın. Bu durum bebeğinizin dil ve dinleme kabiliyetini dinç tutar. Bırakın okunacak masalları kendi seçsin. Okuma süresince yorum yapması için masallarda onu da konuşturun. Bunu hemen hemen her sayfada yapın. Bazen yapmak istemeyebilir. Onu zorlamayın. Aksi takdirde konuşmaktan soğuyabilir. Bu aktiviteyi uyumadan 10 ile 20 dakikaları arasında gerçekleştirirseniz bu onun için rahat bir uyku çekmesini sağlar. Sizin de işinizi kolaylaştırmış olur. Kısa bir süreçte basit cümleler kurabilecek seviyeye gelecektir. Bebeğiniz bu süreçte dahi hala sizi taklit ederek kendini geliştirmektedir. Sizin çoğu söylemlerinizi ve komutlarınız algılar. İşine gelmediğini duymazlıktan gelir. Bu seviyede her çocuk yaşıtlarına göre değişkenlik gösterir ve bulunduğu ortam da bir hayli önemlidir. Siz ebeveynlerin bu süreçteki mantığı “ Ne ekersen onu biçersin “ olmalıdır. Bu aylarda anne ve babalarıyla sürekli diyalog içerisinde olan çocukların kelime dağarcıkları diğer çocuklara göre daha geniş konumda olacaktır.
Bu yaş tam olarak siz ebeveynler için zorlu ve sabırlı geçmelidir. Bağımsızlığını size kabul ettirmeye çalışacaktır. Gözden kaybolacak, elinizi bırakmak isteyecektir. Bu süreç hem size karşı inatçı olduğu hem de sevgisini tazelemek için kucaklanmak isteyecektir. Siz ebeveynleri farkında olmadan çeşitli testler tabi tutacaktır. Misal ortadan kaybolsa da uzaktan size bakar. Çünkü güvenli limanı sizlersinizdir. Bu yaşlarda dediklerinizi yapak istemez. Bunu elde ettiğinde kazanmış gibi hisseder. Bu hissiyatını öğretmek konusuna yönelttiğiniz zaman başarı elde edersiniz. Bu zamanlar da sizin onu seyrettiğinizin farkındadır ve başarı elde ettiği yapabildiği şeyleri tekrara etmeyi sever. Sırf siz görüp sevinesiniz diye… Ayrılık endişesi her dönem olgu gibi bu dönemde de arada sırada olacak şeylerdir. Bağlılığını tazelemek adına size yakın olmak isteyebilir. Kucak istemesi büyük bir olasılıkla bundandır.
Bu süreçte artık ileriki zamanlarda hangi elini kullanacağını belirleyebilir. Çünkü yaptığı iş sayısı oldukça artmıştır. Dişini fırçalayabilir, kitap sayfalarını karıştırabilir. Hatta eli kalem dahi tutabilir. Her ne kadar anlamlı şeyler yazıp çizmese de hangi elle kalem tutacağına yardımcı olursanız bebeğinizin ilerde hangi elle yazı yazacak onunda belirlemiş olursunuz. Bu aylarda fiziki büyüme hızı dursa da değişimleri gözle görülür kıvamdadır. Artık bebeksi yapısını kaybetmiştir ve gözünüze daha az tatlı gelecektir. O tombul karnı artık yerini düz bir karna bırakmıştır. Bacakları arık daha düz ve boğumsuzdur. Kafası da arık vücut hatlarıyla daha orantılıdır. Büyüme gösteriyor gibi gösterse de daha az besleniyor olabilir. Bu zamanlar her gün aynı derecede beslenmesi beklenemez. Bazen tabağına dokunmaz zorla yer bazen de tabağında kırıntı dahi bırakmaz. Bu gün içerisindeki harcadığı enerjiyle de alakalıdır. Bu süreçte de ana ve ara öğünlerin saatleri aksamamalıdır. Ana ve ara öğünleri doğru saatte az da olsa alması çocuğunuzun gelişimine katkı sağlayacaktır. Endişelenmeyin. Bu aylarda hareket seviyesi oldukça yüksektir. Zıplar, koşar, kendi başına merdiven çıkabilir. Boy avantajını kullanabileceği zamanlarda uzanıp bazı araçları alabilir. Dikkatli olun. Bu dönemde yapılması gereken bir aşısı vardır. Hepatit A aşının 2. Dozunu unutmayın.