Bu süreçte bebeğiniz artık birçok şeyi kendi becerileriyle yapabilecek kıvamdadır. Bunları örneklendirecek olursak şunları söyleyebiliriz; ceketinin fermuarını kendi kapatıp açabilir, dişini fırçalayabilir, giysilerini giyme işini kendi başına halledebilir hatta bu yaşlar için tasarlanan fazla tekerli bisiklet kullanabilir. Bu aylar hareketleri açısından bir önceki ayın uzantısı konumundadır ama daha iyi durumdadır. Eline aldığı kalemle karalamalar yapmaya devam etmektedir. Fiziksel değişim olarak gene standartlar şöyledir; boyu 80 cm ve 93 cm arasında kilosu ise kızlarda ve erkekler farklılık gösterebilir. Kızlarda 9.2 ile 14.6 arasında, erkeklerde ise 10.2 ile 15.4 arasında değişiklik gösterir.
Bu süreçte kilo kaybı yaşanabileceği için beslenme programınızı tekrar gözden geçirin ve iyi odaklanın bu konuda. Gerekirse uzman bir kişinden yardım alabilirsiniz. Beslenme programınızda yüksek lif ve protein içerikli besinlerin olmasına dikkat edin. Yağsız besinlere yönelin. Fakat yağsız beslenmeyi sağlarken sıfıra indirgeyin demiyoruz. Çünkü yağ bebeğiniz hem fiziksel hem de zihinsel gelişimi açısından önemlidir. Bu konuda teraziniz iyi olmalıdır. Balık, içerisinde bulunan mineral zenginliği (omega 3 – fosfor )sayesinde büyük önem teşkil etmektedir. Bunun yanında baklagil tüketimi de önemlidir.
Kilo kaybı olarak bilinen şey aslında çocuğunuzun bebeksi fiziğinden yetişkin bir bireye doğru evrilmesidir. Gövdelerinin uzaması bu aylarda görülmektedir. Eklemleri ve kafa yapısı geçmiş aylara göre daha yavaştır. Bu yüzden bu aylar da bebeğim az yemek yiyor ondan böyle diye düşünmenize gerek yok. Bu doğal bir süreçtir.
Bu süreç bebekler 2 yaş sendromu olarak da bilinir. Bu dönemde ona söz geçirmekte zorlanabilirsiniz. Bir önceki ayda ki fevri davranışları devam etmektedir. Bu aylardaki bebeklerde görülen özellik ısrarcı ve sabırsız olmalarıdır. İstediklerini yaptırmak için ellerinden geleni yaparlar. Bu konuda başarılı olamayınca ilgi çekmeye çalışırlar. Ağlamaları da bu durumla orantılı olarak artmaktadır. Paylaşma duyguları ise halen aynı katılığını korumaktadır. Yaşıtlarına elindeki oyuncağını vermek bir yana elindeki basit bir yemeğini dahi vermek istemez. Bu durumun böyle olmaması adına konuşmalar da bulunabilirsiniz.
Bu süreçte siz ebeveynlerin sabrı çok önemlidir. Kızmayın ve sinirlerinize hakim olun. Bu süreç uyarı ve ödül şeklinde ilerleyecek. Bu ödül herhangi bir oyuncak ya da besin olmamalıdır. Soyut olarak mutlu edecek kelimeler kullanın. Aferin sana ya da akıllı çocuğum tarzın da tasvirlerde bulunabilirsiniz. Bu onu ve siz ebeveynleri en asgari düzeyde stressiz atlatmanızı sağlayacaktır. Bu süreçte ona şiddet içerikli kelimeler kullanırsanız onun psikolojisine ağır hasarlar vermiş olursunuz. Bu hususta dikkatli olun. Onu her ne olursa olusun sevgi çerçevesi içerisinde uyarın. Unutmayın siz ebeveynlere güvenmesi için öncelikle sevildiğini bilmesi lazım. Şiddet hiçbir konuda çözüm değildir. Çocuk yetiştirmekte ise aklınıza dahi gelmemelidir.
Bu süreçte daha önce yaşanmamış cinsiyet ayırımı yapmaya başlaması göze çarpmaktadır. Davranışları erkek ve kadın olarak farklılık gösterir. Bulunduğu ortamdaki hem cinslerin e daha yakın davranır karşı cinslerinde utanır ve onalar karşı çekingen davranır.
Bu süreçteki bir diğer farklılık bebeğinizin çok fazla soru sormasıdır. Hemen hemen her konu hakkında soru üretmesi sizi şaşırtabilir. Bunu bazen ilgi çekmek için kullanabilir. Siz zaten bu iki durum arasındaki farı anlarsınız. Siz ebeveynler bu sorular karşısında bebeğinizin zihinsel gelişimi açısından en mantıklı ve en basit cevabı vermelisiniz. Soru sayısı arttıkça cevaplarınızı geçiştirebilirsiniz ama bu çok büyük bir yanlıştır. Sabırlı olun tükenmeyin daha yolun çok ama çok başındasınız.
Bu süreçte 3 -4 kelimelik cümleler kurabilir. Konuşma konusunda oldukça aktiftir bu aylarda. Cinsiyet ayrımcılın başladığı bu dönemde ortamda biraz zaman geçtikten kız çocukları erkek çocuklarla daha iyi konuşma kabiliyetinde bulunulduğu görülmüştür.
Bu aylarda çocuğunuza sofra eğitimini verebilirsiniz artık. Sofra sizinle birlikte oturup sofra adabını öğrenmesi onu yetişin bir birey gibi hissettirir ve artık gelişimini somut yanını görmüş olur. Yemeklerden önce ( ara ve ana öğün fark etmez ) abur cubur yemesi iştahını kapacak ve asıl yemesi gereken gıdayı tüketmemsine neden olur.
Bu aylar hızlı gelişim gösterdiğinde uykuya daha az ihtiyaç duyacaktır. Bu zaman zarfında 9-13 saat uyuması yeterlidir.