Bebeğiniz artık 2 yaşını aştı ve hareket kabiliyeti bir hayli yükseldi. Artık daha rahat koşuyor, yürüyor ve oyuncaklarıyla daha bireysel rahatça oynuyor. Bu dönemlerde inatlaşmak gibi davranışları olabilir bunlara daha yapıcı yaklaşarak onu anladığınızı ona yansıtarak çözebilirsiniz. Zaten bebeğiniz sizin onu anlayıp vermek istediği mesajı algıladığını anladığında bunu daha fazla uzatmak için ekstra çaba harcamayacaktır. Bebeğinizi odak sınırı da genişledi artık bir şeye eskisinden daha fazla odaklanıp onunla daha fazla ilgilenebiliyor bunu daha net olarak ilgilendiği resim yapma oyunlarında fark edebilirsiniz. Bu yaşlardan itibaren onun bu odaklanma etkisini olumlu yönlendirip daha fazla resimli kitapları incelemesini sağlayın. Söylediğiniz her şeyi dinliyor ve idrak edebiliyor bir şekilde. Dil gelişiminde sizin yönlendirmeniz hayati bir önem taşıyor onunla birlikte kitaplara yönelerek ve oradaki resimleri gösterip düzgün bir dille anlattığınızda onun gelişimine harika katkılar sunacaksınız.
Bebeğinizin bu odak artışını televizyon karşısında harcamasına elinizden geldiğince mani olun o orada kontrolsüz bir şekilde gördükleri ile hayal gücünü zehirleyeceğine siz onun hayal gücüne en verimli şekilde yön vermesini sağlamaya çalışın. Gündelik hayatta yaptığı huysuzluklardan korunmak için telefonu eline tutuşturarak minicik ellerinde büyük bir telefon ile saatlerce zaman öldürmesine müsaade etmeyin özel hayatınızdan tavizler vererek ona daha fazla zaman ayırın. Bebeğiniz bazı kişisel işlerinde de gelişme sağladı artık bardağı kendi tutabilecek düzeye geldi bunun için de ona yardımlarınızı eksik etmeyin. Bu dönem de birçok soru ile karşılaşabilirsiniz bunlardan bazılarını açıklamak karmaşık ve uzun olabilir. Siz yine de anlatılabilecek en doğru şekli seçip sade bir dil ile ona aktarmak hususunda gayret gösterin çünkü o anladığını hissettikçe daha bir şeyler öğrenmek için cesaret toplayacaktır. Onun olaylar ve yaşanan şeyler arasında neden sonuç ilişkisine dair fikir sahibi olmasına yardımcı olun doğru şeyler için onu cesaretlendirirken yanlışlar için ise ona bunları doğru bir şekilde aktarın. Bunları idrak etmesi onu daha güvenli bir şekilde hissetmesini sağlayacaktır.
Bebeğiniz bu döneme gelindiğinde artık kişisel alanda kendi ihtiyaçlarını bir nebze karşılayabilecek duruma gelmiş olabilir. Ayakkabılarını kendi çıkarmak gibi, çoraplarını yardım almadan çıkarabilmek gibi. Bunları kendi başına yapabiliyor olması şüphesiz ona özgüven de sağlayacaktır. Bebeğin bu dönemler kilo kaybı olabilir bunun sebebi biraz daha boy atmaya başlamasıdır. Bunların yanında artık kişisel bakım olarak da temizlik konusunda bazı gelişmeleri olacaktır. Kendi başına diş fırçalamak, ellerini yıkamak gibi. Onu bu yönden oldukça cesaretlendirip destekleyin bu kişisel temizliğe bu yaşlardan alışacak olması onun ileriki hayatında daha çabuk toplum içinde kabul görmüş davranışlara bağışıklığını arttıracaktır. Aslında ileride eksik görülebilecek her davranışın temeli bu evrelerde atılıyor. İyi ya da kötü davranışların yol göstericisi olarak sizin bu konuda ekstra duyarlı olup ona bunların ayrımını çok iyi bir şekilde yansıtmanız gerekiyor.
Bebeğin cinsiyet ayrımı yapmaya başlaması bu aylara tekamül eder. Bu aylarda kadınlar ve erkekler arasında bazı farklar olduğunu fark etme şansları vardır bundan doğan yaklaşımlar hem erkeklere hem de kadınlara karşı değişiklik gösterebilir. Bebek bu dönem içersinde çabuk sinirlenip olur olmadık yerler içerisinde hırçınlaşabilir bu gelişim evrelerinde gayet olağan seyreden bu olay için endişe ve kaygı duymak yerine bebeğinize yaklaşımlarınızı ölçerek bunu nasıl en asgari seviyeye düşürebiliriz ya da bunlar meydana geldiğinde en kısa şekilde bu sorunu nasıl çözebiliriz diye kendi aranızda konuşmalısınız. Bebeğinizi en iyi tanıyan siz olduğunuz için eminiz en iyi çözümü bulma olasılığı yine sizsiniz. Ancak bunlar haddinden fazla meydana geliyor ve büyük bir problem olarak cereyan etmeye başladıysa kesinlikle bir uzman yardımı almanızda fayda var. Bebeğinize karşı konuştuklarınız, yaptıklarınız hareketlerde tutarlılığı elden bırakmayın bu gelişim süreçlerinin anahtar kelimelerinden biri de tutarlılıktır.
Bebeğiniz konuşma olarak daha fazla gelişim kaydetti ve daha fazla kelime haznesine sahip artık. Bazı bebekler için bu aynı olmaz kimisinin daha fazla kimisinin daha az olabilir bu durum gayet olağandır. Genel olarak bebekler 4 yaşına kadar konuşma konusunda fazla anlaşılır değillerdir. Bundan ötürü başka bebekler ile mukayese ederek hem kendinizi hem de bebeğinizi huzursuz etmenize gerek yok.