Bebeğiniz çevresine karşı aşırı bir ilgi beslemeye başladı her şeyi yavaş yavaş keşfetme isteği ile sürekli bir şeylerle uğraşıyor. Birçok şeyi karıştırıp döküp saçarken, birçok eşyanın yeri ile de ilgili bir tasarımcı edasıyla ufak değişiklikler yapıyor. Ona bu konularda aşırı bir baskı kurarak sıkmayın sadece uygun kontrol şartları ile onu yönlendirmeye çalışın. Keşif esnasında kendine zararı dokunabilecek bir şey ile haddinden fazla ilgilenmemesi adına bu önemli bir ayrıntı. Onunla ev içinde hareket alanına uygun oyunlar üretin kendiniz üretemezseniz dahi var olan oyunlardan seçebilirsiniz. Saklambaç güzel bir alternatif olabilir mesela. Ya da onunla dışarı bir ortamda da artık belirli aktivitelerde bulunabilirsiniz bebeğinizin artık bulunduğu konum buna izin verebilecektir. Hem onun böyle kolektif ortamlara girmesi sosyalleşmesi için gayet olumlu olacaktır. Kendi akranları ile gireceği etkileşimler onun biraz daha toplum önünde rahat olup huysuzluk yapmamasında da etkili olacaktır. Hem bu sayede utanma ve asosyellik duyguları ile mücadelesi erken yaşta başlayacaktır. Park gibi ortamlarda bebeğiniz erken zamanda içgüdüsel olarak insan ilişkilerine dair izlenimler edinir. Örneğin: Bekleyeceği bir salıncak sırası da onun insanlara duyulan saygı kuralları çerçevesine ufakta olsa bir katılım sağlamış olacaktır.
Cümleleri artık biraz daha düzgün hale geldi ona sürekli cevaplayacağı düzeyde sorular sorun ve telaffuz eşiğindeki sıkıntılarının giderilmesinde yardımcı olun. Artık sayılar konusunda da eskiye göre daha fazla bir bilgiye sahip ona bununla ilgilide yaklaşımlarda bulunun öğrenebildiği kadarını tam pekiştirebilmesi adına bu onun için yararlı olacaktır. Tabii ki sorularımız devam edecek. Süreki halde ve kesintisiz sorular ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunlara gayet sakin bir şekilde anlatabilecek düzeyde cevaplar vermenizde fayda var. Siz pes etmedikçe o biraz daha erken bir şeyler öğrenerek yolculuğunda daha erken yol almış olacak.
Önemli bir durum var. Bebeğiniz bu dönem genital bölgesindeki farklılığı anlayabilir. Buna kesinlikle bir tepki göstermeyin her konuda olduğu çocukların öğrenme yetisiyle alakalı da farklılıklar mutlaka olacaktır. Bu konuda kesinlikle başka bebekler ile mukayese edip bebeğinizin yapabildiğinden fazlasını isteyerek onu ve kendinizi sıkıntıya sokmayın. Bu önemli bir konu ve her ebeveyn bunu aşarak olaylara böyle yaklaşmalı. Tabii ki ciddi anlamda bir sıkıntı seziyorsanız mutlaka doktorunuz ile bu konu hakkında bir görüşme gerçekleştirin.
Bebeğiniz hareketlendikçe sosyal anlamda hareketlenmeleri de artıyor haliyle. Onun kendi alanında yaptıklarını kontrol altında tutarken bir de psikolojik olarak da onu cesaretlendirmelisiniz. O size bir şey yaptığında ve hata olduğunu bildiğinde inkar ediyorsa yalan söylemek için değil gerçekten yapmak istemediği için. Zaten bebeğiniz bu yaşlarda yalanın tam olarak ne olduğunu ve ne durumlarda söyleneceğini ve kendine ne tarz avantajlar yaratabileceğini idrak edebilecek durunda değildir. Onu yaptığı şeyler de sürekli yüreklendirin; yemek yemeye çalışırken, ayakkabısını giymeye çalışırken, sizi taklit ederek bir şey silmeye çalışırken ona yaptıklarında çabalarından dolayı da olsa mutlaka tebrik edin ve bunu ona samimi bir şekilde hissettirin.
Bazı şeyleri öğrenirken acemilikten kaynaklı tabii ki normalden fazla bir dağınıklık gerçekleşebilir. Bu tarz durumlarda ona kızmak ya da bağırmak yerine geri düzeltmesi için sakince fırsat verin ve dağıttıklarını toplamak adına yeni kazanımlar öğrenmesine katkıda bulunun. Sizin düşüncenizdeki olması gereken kişi olması için onu zorlamayın bırakın hayal gücündeki kendi kişiliği nasıl davranıp nasıl bir kişilik ile gelişme göstermek istiyorsa öyle devam etsin siz sadece ona yanlış olduğunu bildiğiniz şeyleri anlaması için yardımlarda bulunun. Biraz daha gelişim gösterdikten sonra arkadaşları olmaya başlayacaktır bu tarz süreçlerde çocuklar birbiriyle sorunlar yaşayabilir. Birbiriyle kavga edip zarar verme boyutuna ulaşabilir. Bunun en genel sebebi paylaşımdır. Oyuncak paylaşımında çocuklar genel olarak bunu gerçekleştirmek istemez ve çevresindeki akranlarıyla sorun yaşarlar bu yaşının gereği olağan seyreden bir durumdur ama sosyalleşmenin evrelerinde sürekli sorun yaşıyor ve düzelme açısında yol kaydedemiyorsa gerçekten bir sorun olabilir bunun için bir doktor görüşü almanızı öneriyoruz.
Bebeğinizin yeme konusunda uygun şekilde yönlendirmek adına onu zorlamaktan kaçının bırakın yemek istemiyorsa zorlamak yerine kendi acıktığında ve doyduğu kadar yemesi onu bir düzene sokacaktır. Bebeğinizi türlü şeyler ile yemeğe yönlendirmek yerine onun istediğinde yemesi onu daha disipline sokacaktır.
Uyku ile alakalı problemler bu dönemlerde sıklık ile ebeveynlerin karşısına çıkan bir etmendir. Bunun bazı sebepleri olabilir; gündüz uykularının uzun tutulması ya da gün içinde enerjisini tam olarak atmamış olması gibi. Buna bir çözüm olarak bebekler için uykusunda ona eşlik edebilecek bir materyal alabilirsiniz bu onu uykuya şartlayacak bir faktör haline gelip onu uykuya götüren süreci başlatabilir. Bu yaşlarda genel olarak 13 saat dolaylarında bir uyku isteğinde bulunan bedeni gündüz uykuları ile alakalı farklılık gösterebilir. Bunların devamında çözüm sağlamıyorsanız mutlaka bir uzmana başvurmalısınız.