Bu aylar da bebeklerin artık çoğunun kas grubu güçlü bir konumdadır. Çoğu aktivitenin rahatlıkla üstesinden gelebilirler. Siz ebeveynler bu süreçte bu aktiviteleri türetebilir ve fiziksel gelişimine yardımcı olabilirsiniz. Bebeğinizin bu aylarda ki tükenmek bilmeyen enerjisini kas gelişimi için doğru aktivitelere yönlendirmelisiniz. Bu aylardaki bir bebek koşabilir, elindeki topu çok rahatlıkla fırlatarak sevdiğiniz bir vazoyu kırabilir, eline aldığı kalemle koltuklarınızı karalayıp leke kalmasını sağlayabilir… Bu tatlı belanın yaptıklarını bu ayların cilvesi olarak düşünün ve bir yandan da güçlenip, geliştiğini düşünüp bu zamana kadar gelmiş olmanın o güzel hissiyatını yaşayın. Her ay olduğu gibi bu yapılanlara çok şiddetli tepkiler vermeniz onun ruhsal gelişimi açısından çok olumsuz sonuçlar doğurabilir. Lütfen sabırlı olun ebeveynler. Fiziksel gelişimine paralel olarak zihinsel gelişimde gösterir. Buna bağlı olarak zihinsel aktivitelerinde büyük yer kaplaması lazımdır bu süreçte. Herhangi bir boyama kitabı çok yardımcı olacaktır. Değişik geometrik şekillere sahip kutular vardır. Onunla oynaması zihinsel gelişimi için çok önemlidir. Aynı zamanda elindeki kare aparatı kare delikte başarıyla sokup kutuyu doldurması hem siz ebeveynleri hem de bebeğinizi inanılmaz motive eder.
Bu süreçte artık herhangi bir sosyal etkinlik için dışarıya çıktığınız da bebek arabası kullanmanızı önermiyoruz. Bırakın sizinle beraber yürüsün. Yürümesi onun kas gelişimi için yapılması gereken bir aktivitedir. Bebeğiniz bırakın bu süreçte aktif olsun. Hatta o kadar hareketli olsun ki sırtı terlesin ve havlular koymak zorunda kalın. Bunu öneriyoruz çünkü hareketsiz olmasından kat ve kat daha iyidir. Bebeğinizin bu aylarda hareketsiz kalması ileride ciddi sağlık problemleri yaratabilir. Artık hangi eliyle kalem kullanacağına da karar vermiş durumdadır. Kalem ve kağıtla keyifli zamanlar geçirebilir. Bebeklerin kiloları ve boyları farklılık göstereceği gibi kız ve erkek bebek olarak da ayrılır. Kız çocuklarında 10 ile 16 kg arasıdır. Erkekler de ise 11 ile 16.5 ve ya 17 kg arasında olabilir. Boyları ise kızlarda 82 ile 95 cm arasında erkekler ise 83 ve 97 cm arasında değişiklik göstermektedir.
Bu aylar da sosyal gelişimi hızla devam etmektedir. Yavaş yavaş arkadaş çevresini oluşturmaktadır. Bu dönemde sevip sevmediği şeyleri bariz şekil de göstermektedir. Buna örnek olarak arkadaşlarını ve oyuncaklarını örnek verebiliriz. En çok sevdiği oyuncak ve en çok sevdiği arkadaşı olabilir. Bu süreçte bu normaldir. Bu durum siz ebeveynleri şaşırtmasın. Bebeğiniz artık başlı başına bir birey olma yolun da emin adımlar atmaktadır. Bu yolda size düşen görev onu iyi gözlemleyip neyi sevip sevmediğini anlamaktır. Bu yolda işinize en çok yarayacak duygu empati duygusudur. Onunda sizin gibi belli başlı konular bazı tutumları olacaktır. Lütfen onu fazla zorlamayın. Bunun size pek bir faydası olmayacaktır. Bu ayda fiziksel ve zihinsel gelişiminin yanı sıra dil gelişimi de bariz bir şekilde gözünüze çapraktadır. Onunla sohbet etmeye devam edin ve masallar okuyun. Okuduğunuz masalda ne anlatıldığını sorarak dil gelişimine yardımcı olabilirisiniz. Bu dönemde dikkat edilmesi gereken bir diğer husus oyuncaklardır. Bırakın en çok resim yapmakla ilgilensin. Bu onun hayal gücünü geliştirmesi açısından çok iyi bir oyundur.
Bu yaştaki bebekler yemek yeme konusunda sıkıntı yaşabilirler. Bu olağan bir şeydir. Siz ebeveynlerine “hayır” kelimesini yemek yedirme çabası içerisindeyken defalarca söyleyebilir. Anneler zorla yedireceğiniz sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Gereksiz zaman kaybıdır bu durum. Durum böyle iken yapılacak şeyler basittir. Yemek istemediği gıdaları çok sevdiği besin değeri yüksek gıdalarla harmanlayıp güzel bir sunum yapabilirsiniz. Sevmediği yemeklerde sunum çok önemlidir. Farklı renkler sahip bir tabak ve ya besinlerin dizilişi ilgisini çekip yeme konusunda biraz daha ılımlı yaklaşmasını sağlayabilirsiniz. Bu aylarda fiziksel gelişimi hızlı olduğu için protein ve lif içerikleri yüksek gıdalar tüketilmesi çok faydalı ve önemlidir.
Bebeğinizin uyku düzeni biraz naif durumdadır. Bu aylarda yaklaşık olarak günde 10 saat uyurlar. Gündüzleri fiziksel gelişiminde ötürü harcadığı fazla enerjide hesaba katar isek gündüzleri yorulup 1 ile 2 saat arası uyku isteyebilir. Bu normal bir durumdur. Bu uyku düzeni 4 yaşına kadar böyle devam eder.