30 aylık bir bebeğin önceki aylara göre bariz bir şekilde yetişkin tavırları sergilemesini görmek mümkündür. Taklit yeteneği her ay oluğu gibi bu aylarda da üst seviyededir. Siz ebeveynlerin unutmaması gereken şey bu aylara ortamınızda sizi çok iyi gözlemleyen bir gözlemcini olmasıdır. Uyanık olduğu her saniye onun için örnek teşkil ediyorsunuz. Bundan ötürü büyüdüğü ortamın önemini vurgulamaktayız. Gelişen kasları ve dengesi sayesinde iş yapma konusunda fevrileşip yardım almak istemeyecektir. Bu çok güzel bir şey fakat siz yinede tedbiri elden bırakmayın. Kendi kıyafetlerini kendi giymek isteyecektir. Ya da içek istediği içeceği bardağına kendisi koymak isteyecektir. El kaslarının ve becerilerinin gelişmesinden sonra kademeli yani aşama atlamalı oyunlar oynamayı sevecektir. Siz ebeveynlere düşen görev gerekli ortam ve ekipmanı sağlamaktır.
Bu süreçte kas gelişimine paralel olarak yükselen enerjisiyle birlikte siz ebeveynlere büyük sorumluluk ve hassasiyet düşüyor. Kas gelişimi bu ayda gayet iyi durumda olduğu için eski oyunları onu tatmin etmeyebilir. Çünkü artık kavrama becerisi gelişen ellere sahiptir. Bir o kadar da dengesi iyi durumdadır. Örneğin tek ayağının üzerinde eğilip kalkabilir. Güçlenen kas yapısı sayesinde yeni şeyler denemek isteyebilir. Bunu engellemek yerine onu cesaretlendirin. Lakin bir o kadar da tedbiri elden bırakmayın. 30 aylık bebeğin kilosunun alt sınırı 10 kg üst sınırı 17 kg olarak bilinir. Boyu ise 84 cm ve 98 cm arasında değişkenlik gösterir.
Bu süreçte her bebeğin karakteristik özellikleri farklılık gösterir. Bu özellikler yaşının sağladıklarıdır. Kalıcı bir durum değildir. Örneğin bu süreçte çoğu ebeveyn bebeklerinin oyuncaklarını ve yiyeceklerini arkadaşlarıyla paylaşmamasından yakınmaktadır. Fakat endişelenmeyin bu durum bu sürecin getirdiği bir şeydir. Öte yandan iletişim konusunda sağlam aşamalar kat etmiştir. Artık karşısındakinin duygularını anlayabilir ve bu duygulara ortak olabilir. Zaman geçtikçe daha iyi iletişim kurabilir. Şuan ki durumuna çok tepki göstermemeniz lazım. Zaman geçirdiği ortama ve ortamdaki kişilere olan tepkilerine saygı gösterin ki size olan güveni artsın. Bu süreç devam ederken doğru olanın ne olduğunu tekrarlamanızda fayda var. Örneğin “ hadi oyuncağını ona da ver ve beraber oynayın ya da hadi kızım çikolatanda arkadaşına da verelim oda yesin “ gibisinden tavsiyelerde bulunmanızda fayda var. Ağız kasları her ne kadar sağlam bir gelişme gösterse de hala bazı kelimeleri söylerken zorlanıyor olabilir. Her ayda olduğu gibi bu ayda da onunla düzenli bir şekilde konuşmayı elden bırakmayın. Söyleyemediği kelimelerde vurgunuzu ve tonlamanızı iyi ayarlayarak tekrarlayın. Bu işi birlikte yapın. Emin olun dönüt alacaksınız ve düzelme göreceksiniz. Ağız kasları gelişimini yanında kitap okuyarak sürdürebilirsiniz. Bu aktivite onun kelime dağarcığını genişletip yeni bir kelime kazanmasını sağlayacaktır. Her ay olduğu gibi bu aylarda da kullandığı oyuncaklar ve oyunları onun gelişimi açısında büyük bir gelişim göstermektedir. Bu ayda ona 6-12 parçalık yapboz alıp hem zihinsel gelişimine hem de fiziksel gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. Oyunlara siz ebeveynlerini dahil etmek isteyecektir. Lütfen onu kırmayın ve dahil olun. Fakat oyunu o yönetsin bu ona özgüven kazandıracaktır. Lider olarak hissedecek ve bu durum onun çok hoşuna gidecektir.
Bu süreçte gelişen kas yapılarıyla birlikte harcadıkları enerjiyi de hesaba katar isek beslenmenin önemini hatırlatmakta fayda var. Besin değeri yüksek gıdalar tüketilmelidir. Fiziksel gelişimi açısından içerisinde protein, karbonhidrat ve yağ bulunana gıdaların tüketilmesi büyük fayda sağlar. Hazır olarak bilinen kapalı paketlerde satılan gıdalardan lütfen uzak durun. Renklendirici ve koruyucu içeren hazır gıdalar bebeğinizin sağlını riske atar. Bu süreçte bu tarz gıdalarda uzak durmasını sağlayın.
Peki nasıl? İlk günden bugüne sürekli tekrarladığımız bir şey var; bebeğiniz sizi taklit ederek büyür. İşte cevabı bu. Sizde onun yanında sağlıklı gıdalar tüketin ki oda sizi örnek alsın. Her şeyi doğal ve taze ve mevsimde tüketmesinde büyük fayda var. Dondurulmuş gıdalar hem siz ebeveynler hem de bebeğiniz açısından büyük tehlike arz eder. Şunu da hatırlatmakta fayda var; her bebeğin gelişim süreci farklı dalgalanmalar içerir. Bebeğinizi çok iyi besliyor olsanız dahi yaşıtlarına göre kısa ve ya zayıf olabilir ama bu ölçüt değildir. Sizin için en önemli ölçüt sağlıklı olması ve hormondan uzak temiz gıdalarla beslenmesidir. Günlük protein, karbonhidrat, yağ ihtiyacının ne kadar olması gerektiğini bir beslenme uzmanına danışarak öğrenebilirsiniz.
Bu sürece gelen bebekler 3 yaşına gelene kadar yaklaşık olara günde 11 – 12 saat uykuya ihtiyaç duyarlar. Bunun 9 -10 saati gece uykusu 1-2 saati de gündüz uykusudur. Gündüz uykusu bu süreçte çok hareketli olduğu için kaybettiği enerjiyi toplamasında büyük bir etmendir. Lütfen ebeveynler olarak bunu es geçmeyin. Artık algı olarak ta gelişimi sağlandığı için bebeğinize uykunun onun için ne kadar önemli olduğu anlatın. Bu durum sizin işinizi kolaylaştıracaktır.