31 ay gibi bir zaman diliminden beri bebeğinizle berabersiniz neler neler atlattınız birlikte bu zamanda her şeyin rayına oturduğunu fark etmişsindir. Hiçbir şey için endişelenmeden bu güzel sürece devam ediyoruz. Haydi bu ay ki maceraya yakından bakalım.
Bebeğiniz yetenekleri gün gün artıyor sizin onu yönlendirmenizle bu yetenekler daha da gelişecektir. Örneğin bir enstrümana ilgi duyabilir onun çıkardığı melodiyi sürekli duymak isteyebilir. Bu durumla karşılaşırsanız ona bu imkanı sağlayınız ve bu ortam sayesinde bebeğinizin müzik kulağının ve zevkinin gelişmesini sağlamış olursunuz.
Artık bebeğiniz şahıs eklerini ayırt ederek konuşur. Teyze, amca gibi akraba kelimelerini kullanıp bu insanların ailesinin bir parçası olduğunu algılayabilir. Ayrıca anne ve baba kelimelerini daha komik bir şekilde de dile getirip hem ilgi çekmeye çalışır hem de sizinle diyalogunu arttırmaya çalışabilir. Kelimelerin olumsuz halini algılayıp bir nesnenin kendine ait olduğunu belirtecek ‘benim’ ya da ‘babamın’ gibi kelimeler kullanabilir. Ancak sence, bence gibi kelimeleri çok karıştırır bu aylarda onun ayırımını çok yapamaz.
Bebeğinizin görsel hafızasının artmasıyla siz herhangi bir eşyayı gelişigüzel koyduğunuzda sizi takip eder ve siz ileriki zamanda bu eşyayı bulamazsanız size bunu göstererek yardımcı olur. Bu gerçekten güzel bir gelişmenin göstergesidir. Bir resimdeki ya da dışarıda gördüğü herhangi bir görseli kendi de kâğıda yapmaya çalışır evet bunu başaramaz ama bu kalemi kavramasına ve renkleri ayırt etmesine işe yarayacak bir aktivitedir. Dünyadaki güzellikleri fark ederek mesela bir kelebeği gördüğünde kendi de yaşadığı hissiyatı sizin de görmenizi ister o yüzden size ısrarla bunu göstermeye çalışır. Detaylar, küçük nesneler özellikle sizin onun kullanmasına izin vermediğiniz nesneler acayip ilgisini çeker. Hemen bunları hafızasına atar ve olası bir durumda hedefine ulaşmaya çalışır.
Kız bebeklerde ortalama kilo 12,9 kg
Erkek bebeklerde ortalama kilo 13,6
Kız bebeklerde ortalama boy 91,4
Erkek bebeklerde ortalama boy 92,7
Bebeğinizin bu yaşlardaki gıda alışkanlığının çok muntazam olmalı. Her türlü vitaminli, proteinli gıdaları tüketmesinde fayda var. Aksi taksirde kilo ve boy oranları yaşıtlarına göre geri de kalır. Çocuğunuzun yemediği sevmediği besinleri sevdirmenin yolunu bulmalısınız. Bu süreçte bebeğiniz yüksek kalsiyum için süt, peynir, kefir, yoğurt vb gıdalar, vitamini yüksek sebze ve meyveler, et, süt, balık tüketmesi çok önemlidir. Bu besinleri bebeğinizin olmazsa olmazı haline getirmelisiniz. Kas oluşumunda kuvvetli yarar sağlar bu besinler. Sağlıklı boy uzamaları gerçekleşir. Ancak alerji konusunda hala tedbiri elden bırakmayınız ve doktorunuza danışarak bu süreci gözlemleyiniz.
Bebeğinizin daha çok aktif kalmak istediği zamanlardasınız, uyku konusunda sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Çünkü tüm süreci kendi yönlendirmek isteyebilir. Ancak sağlıklı bir çocuk için uyku çok önemli. Gün içinde yaklaşık 2 saat, akşamları ise yaklaşık 10-11 saat uyumalıdır. Bebeğinizin uyku konusunda rahat bir süreci olsun istiyorsanız ona hafif müzikler dinletip, gece lambası eşliğinde sizden ayrı bir yatakta, gazı alınmış ve tok bir şekilde uyku ortamı ayarlamanız sizin için büyük bir rahatlık sağlayacaktır çünkü bu faktörlere bebeğiniz alışınca kendiliğinden uykuya dalar. Bunları yaptığınız halde hala bu düzeni sağlayamıyorsanız doktorunuza bu sorunu konuşmakta fayda var.
Bebeğinizin sosyal hayatının adaptasyonu için sizin rolünüz çok büyük onun hevesle yaptığı bir aktiviteyi desteklemeli, onu asla sen bunu yapamazsın ya da olumsuz yorumlar oluşturabilecek kelimeler kullanmamalısınız. Bu ileriki yaşlarda özgüven eksikliğine neden olur ve hiçbir zaman kendini herhangi bir kategoriye yakıştıramaz. O yüzden çocuğunuzu daha çok arkadaş ortamına sokmalı ve sosyal ilişkilerini arttırarak paylaşma, beraberlik, yardımlaşma kavramlarını pekiştirmelidir. Sizi dinleyip bunu hareketlerine yansıttığı zaman bu davranışı yaptığı için ona teşekkür edip bunun güzel bir davranış olduğu belirtmelisiniz. Ne kadar çok oyuncağı olsa da o sizinle oynadığı oyunları her zaman tercih edecektir ve hatta evdeki en komik haller olan sizi taklit etmesi kendini yetişkin sandığının göstergesidir. Bu yetişkin davranışları başkalarına veya pelüş bebeklerine karşı öne sunar o yüzden bir hareketi yapmadan önce bir kez daha düşünmeniz gerekir. Çünkü artık o sizin bir yansımanız olacaktır.