Bebeğinizin gelişimi bu ayla birlikte daha da artmakta bu değişim herkes tarafından fark edilebilecektir hatta. Onun için bu dönem sadece oyun olsa da sizin için çok önemli ve verimli çabaya ihtiyaç duyulan dönemdir. Bu değişim sizin de hoşunuza gitmektedir. Gelin birlikte bu ayki sürece bakalım
Bebeğiniz sizinle mükemmel derecede uyum içine girmiş vaziyette. Gündelik rutinlerin farkında ve buna ayak uydurmakta zorluk çekmemekte. Size herhangi bir sıkıntısı mesela ayakkabısının ayağını vurmasını gibi sorunları dile getirip ya da bunu kendi kendine çözmeye çalışabilir. Bu ayda ortalama bildiği kelime sayısı 400-500 arasındadır. Bu kelimeleri birleştirerek 3-4 kelimelik cümleler oluşturabilir. Bu kurduğu cümleler size bazen anlamsız gelebilir ya da o kendi kendine uydurmaca şeylerde söylüyor olabilir. Bu sizi tedirgin etmesin çünkü bu yaşlarda olağanüstü bir hayal kurma yeteneğine sahiplerdir. Komut cümleleri kurabilir. Örneğin; Kapıyı kapat, Dokunma! Gibi cümleler. Sahiplik eklerine artık hakimdir ve bir eşyayla ilgili ‘Babamın, Kardeşimin’ şeklinde konuşabilir ve bu eşyayı bir yabancıya karşı sahiplenir, paylaşmayabilir.
Bebeğiniz artık çok detaylı resimleri görüp bunun detaylarını başka yerde de gördüğünde fark edip benzerlik kurabilecek vaziyettedir. Bu yaştaki çocuklar çok enerjik olduğu için çok dikkatli olması gerekmektedir. Herhangi yüksek bir yerden düşmesiyle gözüyle ilgili kayma gibi problemler yaşayabilirsiniz. Bebeğinizin algılama yeteneğini geliştirmesiniz için ona bol bol hikâye kitapları okumanızda fayda var hatta bu kitabı okuduktan birkaç gün sonra ona o hikayeden sorular sormalı ya da hatırladığı şeyleri anlatmasını istemelisiniz. Bu onun için zihinsel egzersiz olacaktır tabi ki çok iyi anlatmasını beklemeyin zaten bir cümlede 3-4 kelime kullanabiliyor ama onun için çabalaması her şeyden daha önemlidir. Bu dönemde size evde yardım etmek isteyecektir sizin bu rutin alışkanlığınızı fark ettiği içindir bu süreç. Eğer böyle bir çabasını hissettiğiniz an bırakın size yardım etsin ancak onu gözlemlemenizde yarar var herhangi tehlikeli bir eşyaya elini atabilir. Özellikle bulaşık, çamaşır ya da rondo tarzı ses çıkaran aletlere yönelimi daha fazladır. Bunlara karşı ilgisi arttığı anda onu oradan uzaklaştıracak daha dikkatini çeken bir nesneyle yaklaşmalısınız hatta bu daha farklı ses çıkaran bir oyuncak olabilir.
Bebeğinizin bu dönemlerde beslenme şekli ileri ki yemek düzeninin başlangıcı sayılabilir. Bu dönemlerde sağlık ve düzenli beslenmeli. Abur cubur gibi kötü gıdalardan uzak durmalıdır. Hatta bu kötü gıdaları tadını bilmemesi çok önemli. Çünkü insan tadını bilmediği şeyi yemek yemek istemez. 34 Aylık Bebekler artık okul öncesi çağdadır yani okula başlamadan her şeyi yemeli ayırt etmemeli ve yemek düzenini oluşturmalı ki okulda zorluk çekmesin. Artık çocuğunuz da bir yetişkin gibi beslenebilir 3 öğün yapabilir. Ancak ara öğün olarak vitaminli gıdaları mutlaka tüketmesi gerekir. Bunlar meyve, yoğurt, kefir, portakal suyu gibi gıdalardır. Eğer çocuğunuz yemiyorsa bununla başa çıkacak noktalar bulmak önemlidir. Ya o yemesi gereken yiyeceği farklı bir şekilde rondodan geçirerek sevdiği yemeğin içine ilave edebilirsiniz ya da onun hoşuna gidecek, komik bir şekilde tabağına sunum yapabilirsiniz. Bebeğinizin de sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerekir sıvı tüketimi sindirimi kolaylaştırmanın en kolay yoludur o yüzden günde en az 1-1,5 litre su tüketmesinde yarar var.
Bebeğiniz bu dönemde hem arkadaş edindiği hem de utangaç olabildiği seviyededir. Onu farklı tarafa taşıyacak kişi sizsiniz. Arkadaş edinecektir ama onunla oyuncaklarını paylaşmak istemeyebilir bunu ona zorla değil de naif bir şekilde anlattığınız takdirinde bu sorunlar kalmayacaktır. Onu her ortamda desteklemelisiniz en küçük durumda bile. Mesela parkta kaydıraktan kayarken ya da bir yerden zıplarken çekinebilir, sizin ona karşı ‘yapabilirsin’ demeniz üzerine bunu yapmaya cesareti olacaktır. Bebeğiniz bu dönemde daha çok televizyon izlemek isteyebilir bunun nedeni televizyondan gelen seslerin ve renklerin onu etkilemesidir. Ancak bu çocuğunuzun gelişimi adına olumsuz bir durumdur. Hiç izletmemenizde yarar var ancak size çok ısrar ediyor ve ağlıyorsa günde sadece belirli bir saat diliminde buna izin veriniz ve fazlasını istemesine izin vermeyiniz.