Artık bebeğimiz hareket halini oldukça geliştirmiştir. Artık bebeğiniz düz bir şekilde rahatlıkla koşar sıçrama kabiliyetini daha da geliştirmiştir. Fiziksel gelişim olarak da oldukça ilerleme kaydeden bebeğiniz artık oyun alanlarını daha da genişletmiştir. Kavrama olarak da gelişim sağlayan bebeğiniz artık oyuncaklarını (top vs.) daha iyi kavrayarak daha güçlü bir biçimde atabilir ve oynayabilir. Bu dönemler onun spor eğilimleri olarak iyi yönlendirip başarılı sonuçlar alabileceğiniz güzel başlangıçlar olabilir. Artık nesneleri ve işlevlerini daha iyi bilen bebeğiniz sizin öğretileriniz ile neyi nasıl kullanacağını daha iyi kavrar. Bunların yanında artık dişini daha rahat bir şekilde bir başına fırçalayabilir. Ona daha net alışabilmesi için küçük oyunlar üreterek bu süreçte diş sağlığı açısından diş fırçalamaya daha iyi yönlendirebilirsiniz. Bunun için belirli saatler koyup onu diş fırçalama saatleri ekseninde kurallar ile alıştırabilirsiniz. Onu ne kadar sıkmadan disipline edebilirseniz onun ilerideki hayatı açısından istikrarlı şeyler yapabilmesini sağlayabilirsiniz. El yüz temizliği konusunda da onu iyi yönlendirirseniz artık bu eylemi tek başına yapacak ve yüklendiği sorumluluğu yerine getirdiği için kendine olan özgüveni daha da yükselecektir.
Bebeğiniz artık kendi kendine kaşık kullanmayı öğrenmiştir. Ona bir yetişkin bir birey gibi davranarak onun beslenme alışkanlıklarını daha iyi seviyeye çıkartabilirsiniz. Sizinle birlik içinde yemek yemeye oturması ve bunu gerçekleştirmesi onun kendini daha iyi hissetmesini sağlayacak bir faktördür. Bebeğinizin büyüme hızı geçmiş yaşına göre daha da yavaşlamıştır. Bebeğiniz kendi ihtiyaçları nazarından besleneceği için bazen beklediğinizden düşük bir şekilde yemek masasından kalkmak isteyebilecektir. Bunlar açısından yetersiz görüp onu bunaltmanızın hiçbir anlamı yok çünkü bebeğiniz kendi ihtiyacı kadar olanını acıktığında talep edip yiyecektir bu konuda endişelenip bebeğinizi de darlamanıza gerek yok. Şayet fazla beslenme sonucu bebeğinizin gereksiz kilo alımına sebep olup kilosal sorunlar yaşamasına sebebiyet verebilirsiniz. Tabii ki olağan dışı bir durum var ise az beslenme ile ilgili muhakkak doktorunuza başvurun.
Bu dönemler içerisinde bebeklerin duygularının stabil kalmama durumları ile karşılaşabilirsiniz. Bebeğinizde oluşabilecek ani duygu değişimlerine hazırlıklı olmanızda yarar var. Bebeğiniz bazı şeylere çok çabuk kızıp, tepki gösterebilir. Bunun altında yatan sebepleri araştırmalısınız. Sahiplik noktasından daha önceleri bahsetmiştik bu gerilimin altında yatanlardan biri de bu olabilir. Kendi sahiplendiği noktalara başka bireylerin ya da sahiplendiği eşyalarla olan başka kişilerin samimiyeti onu bir hayli sinirlendirebilir. Hatta bu boyutlar zarar vermeye kadar varabilir bu da onun bir şekilde bir yerden bu davranışı öğrendiğini gösterir bunun altında yatan sebepler televizyon ya da telefondan izleyebileceği çeşitli şiddet meyilli içerikleri olabilir. Bir diğer seçenek ise bizzat çevresinden hatta anne ve babasından görebileceği düzeyde bir şiddet meyilli bir hareket olabilir. Bundan dolayı bebeğinizin televizyon karşısında çok vakit geçirmemesine ya da telefon ile ilgilenip uslu durması adına videoların kendi inisiyatifi ile sürüklendiği içeriklere teslim olmasına izin vermeyin ve en önemlisi onun yanında yaptığınız davranışlara muhakkak dikkat edin. Unutmayın! O sizden ne görürse bunu bir şekilde öğreniyor, taklit ediyor ve kavrıyor. Bunun yanında bu huysuzluklar istediği şeyi size dayatmak için de meydana gelebilir bunun için sakin kalarak bunun istediği şeyin gerçekleşmesi için yapması gereken şey olmadığını ona anlatmalısınız. Ona bazı küçük sorumluluklar vermeye gayret gösterin; taşıyabileceği kadar oyuncakları vermeniz, çatalları dizmesi için cesaretlendirmeniz ya da ortalığın toplamasına yardım etmeniz gibi. Bunlar onun için gerçekten başarılınca büyük mutluluk uyandıracak şeyler. Bu yaşlardaki bebeklerde bir şeyi başarmak çok iyi bir özgüven motivasyonu sağlayarak onlara iyi bir dönüt oluyor. Bu şekilde bebeğinizi daha yeni sorumluluklar açısından cesaretlendirmiş olursunuz. Bu dönem konuşma olarak da gelişim sağlayan bebeğinize bazı nezaket sözcüklerini sık sık hatırlatarak bunlara uymasını da kolaylaştırabilirsiniz. “Teşekkür ederim.” Ya da “rica ederim.” Gibi.
Bebeğinizin artık yatağını değiştirebilirsiniz artık çocuk yatağı kategorisinde bir yatakta yatabilir. Bazı bebekler gündüz uykusunu bırakabilir bu akşam yatma saatini erkene almak ile aşılabilir bir durumdur. Bazı bebekler uyuma konusunda yine huysuzluklar yapabilir, uykuyu reddedebilir. Bu tarz durumlar ilginizi çekmek için olabilir bundan dolayı ona sakince davranıp neden uyuması gerektiğini kavrayacağı düzeyde anlatın bu tarz durumlar için uyku arkadaşı formülünü de deneyebilirsiniz.